Marokko is… booming business!

Marokko is… booming business!

Marokko is hot. Sterker nog: het is booming business! Het Noord-Afrikaanse land heeft dé ingrediënten in huis voor zakelijke successen, het is een heerlijke plek voor een tweede huis en het is bovendien een vakantieland waar toeristen hun hart kunnen ophalen. Meer weten? Breng dan een bezoekje aan de beurs Marokko Totaal, op 01 en 02 September 2018 in Beursgebouw Eindhoven.

 

Denk je aan Marokko, dan denk je aan…? Misschien wel aan de sfeer van Duizend-en-één-nacht. Aan verlaten woestijnen, rustieke bergdorpjes en ongerepte kustgebieden. Aan tegelmozaïeken, sierlijke minaretten en moskeeën…
Dat Marokko ook een land is waar de economie sterk groeit, waar buitenlandse investeerders graag zaken doen en dat het een van de grootste producenten is van duurzame energie (om maar even wat te noemen), is misschien minder bekend.
“Die informatie ontbreekt vaak bij mensen”, beaamt Said Elamraoui (43) van B2Benelux, een bedrijf dat zich richt op ondernemers en investeerders die interesse hebben in de Marokkaanse en Beneluxe markt. B2Beneluxe is organisator van de beurs Marokko Totaal, samen met NBI International (Nation Branding & Investment).
Jop Thissen (35), projectmanager bij NBI: “Zoals de naam al zegt: de beurs moet een totaalbeeld schetsen van het echte Marokko. Voor de zakelijke markt en voor de consument”.
Na een gesprek met beide heren kun je maar één ding concluderen: dat totaalbeeld van Marokko is vooral erg veelzijdig.

Stabiel
Said kan haarfijn uitleggen waarom juist Marokko zo aantrekkelijk is voor de zakelijke markt. Hij is daar geboren en getogen in de hoofdstad Rabat, behaalde er in 2001 zijn Master Biologie, waarna hij naar Amsterdam vertrok.
Naast zijn werk voor B2Benelux, is hij onder meer touroperator en organiseert hij handelsmissies naar en vanuit Marokko, waarbij hij nauwe contacten heeft met zowel de regering daar als in Nederland.
Verder denkt hij als strateeg mee over de ontwikkelingen in de MENA-regio; het Midden-Oosten en Noord-Afrika. “Dit is een opkomende regio, waarin Marokko een vooraanstaande positie heeft. Dat heeft het land met name te danken aan de ligging: het ligt maar 12 kilometer van Spanje af en is voor Europa het portaal naar Afrika. Taal is hier geen probleem: er wordt Arabisch, Frans en Spaans gesproken. Maar nog veel belangrijker: het is een stabiel land en dat al een hele lange tijd. Iets waar Marokko van profiteert, zeker nu de politieke situatie in Egypte en Turkije zo gevoelig ligt.”

Koning
Om het economische succes van Marokko te begrijpen, een kort geschiedenislesje. In 1999 werd Mohammed VI de nieuwe koning van Marokko. Samen met de regering stelde hij zich tot doel om het land gezond en sterk te maken. Er kwamen politieke en economische hervormingen, waardoor de economie ongekend groeide.
Er is geïnvesteerd in landbouw, de bouwsector, het toerisme en de infrastructuur. Said: “Er zijn veel nieuwe wegen, vliegvelden en stations gekomen. Als de infrastructuur in een land op orde is, is het voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijker om zich daar te vestigen. In de MENA-regio is Marokko bovendien dé plek waar je moet zijn voor innovatie en kennis. Hier wordt bijvoorbeeld het grootste zonnepark ter wereld gebouwd. Er is veel gekwalificeerd personeel te vinden. Niet voor niets heeft China onlangs een overeenkomst ondertekend om een technische stad te bouwen in Noord-Marokko, goed voor 100.000 banen.”

MKB
Is Marokko alleen aantrekkelijk voor grote bedrijven? Said: “Nee, zeker niet. Met name de MKB plukt de vruchten van de investeringen. De middenklasse groeit daar hard, net als in Nederland. Die twee werelden willen we bij elkaar brengen via matchmaking. We hebben al heel wat starters begeleid om vanuit de Benelux naar Marokko te gaan. Startups in verschillende sectoren: van transport & logistiek tot landbouw en ICT.”

Vastgoed
Jop: “Door al deze ontwikkelingen is de vastgoedmarkt in Marokko booming en dat is een goede graadmeter voor het investeringsklimaat. Hoog tijd dat er een beurs komt waar Nederlandse en Marokkaanse ondernemers elkaar kunnen ontmoeten en waar Marokkaanse bedrijven hun investeringsprojecten kenbaar kunnen maken. Dat kunnen ook private investeringen zijn, bijvoorbeeld een tweede huis in Marokko. We richten ons op Nederlandse en Belgische bezoekers, maar natuurlijk ook op Marokkanen die in Europa gevestigd zijn en graag weer iets in hun geboorteland willen doen.”

Beurs
Zakelijk gezien biedt de beurs Marokko Totaal veel informatie. Business to Business kansen tussen Marokko en Nederland worden inzichtelijk gemaakt en er is aandacht voor Real Estate.
Jop: “Als je je in een land gaat vestigen, kijk je niet alleen naar de zakelijk kant. De sfeer en de cultuur zijn ook belangrijk, je moet er een gevoel bij hebben, het prettig vinden om er te zijn. Daarom besteden we tijdens de beurs tevens aandacht aan de kunst en cultuur van het land. Zo willen we een Artisana-paviljoen inrichten met zeer authentieke producten van hoge kwaliteit. Er is aandacht voor reizen, wellness en de Marokkaanse keuken.”

Mogelijkheden
Said: “Marokko heeft zoveel mooie eigenschappen; het landschap, de ligging, de stabiliteit en de vele kansen die het land biedt. Wat ik zelf het mooiste vind aan Marokko? Het contrast. Het land kent twaalf regio’s met ieder unieke kenmerken en mogelijkheden. In zes uur tijd kom je in totaal verschillende omgevingen terecht. Je kunt woestijn meemaken, strand en zelfs sneeuw. Reis van stad naar stad en overal heeft de bevolking zijn eigen karakter. Vooral dat laatste maakt Marokko zo mooi, want het zijn uiteindelijk de mensen die een land echt bijzonder maken.”
———————————————————————————————————————————–
KADER
Marokko Totaal, zaterdag 01 en zondag 02 September 2018 van 10.00 tot 17.00 uur bij Beursgebouw Eindhoven (nabij NS-Station). Meer informatie is te vinden op www.marokkototaal.com