Export van 1,4 miljoen ton citrus verwacht

Marokkaanse citrustelers verwachten voor het seizoen 2016/2017 een productie van 1,4 miljoen ton, een stijging van 10% ten opzichte van het voorgaande seizoen. Bijna de helft van de productie (652.000 ton in plaats van 582.000 ton vorig seizoen) zal met name op de Europese en Russische markt worden afgezet. In oktober, aan het begin van […]

Marokkaanse citrustelers verwachten voor het seizoen 2016/2017 een productie van 1,4 miljoen ton, een stijging van 10% ten opzichte van het voorgaande seizoen. Bijna de helft van de productie (652.000 ton in plaats van 582.000 ton vorig seizoen) zal met name op de Europese en Russische markt worden afgezet.

In oktober, aan het begin van het seizoen dat tot juni zal duren, bracht het Ministerie van Buitenlandse Handel in haar statistieken naar voren rekening te houden met een toename van de exportwaarde van de citrus met 15%, à 183 miljoen euro, voor een tonnage dat met 8% toeneemt. Deze toename zal afhankelijk zijn van de conjunctuur van de buitenlandse markten en de volume en kwaliteit van de citrusproductie in concurrerende landen.

Onlangs is een contract opgesteld tussen het Ministerie van Landbouw en ASPAM (vereniging van citrustelers in Marokko). In dit contract ambieert de landbouwsector voor 2018 een productie van 2,9 miljoen ton te bereiken, waarvan 1,3 miljoen ton bestemt zal zijn voor de export.

Apefel, vereniging van telers en exporteurs van groente en fruit, heeft de citrustelers steun toegezegd in de algemene verbreiding van lokale irrigatie, om hierdoor de druk op Souss te verlichten. Deze regio, de belangrijkste Marokkaanse regio waar citrus wordt teelt heeft te maken met uitputting van grondwater waardoor zij steeds minder kan telen. Met name de sinaasappel wordt nu meer en meer in andere regio’s geteeld. In de toekomst zal Souss zijn redding moeten zoeken in ontzilting van zeewater.