De landbouwsector in Marokko is een van de belangrijkste sectoren van het land. Deze sector neemt ongeveer 15,3% van het BBP en ongeveer 18% van de totale export voor zijn rekening. Ruim 40% van de arbeidskrachten in Marokko zijn in deze sector werkzaam.

Marokko produceert o.a. graanproducten, vlees, wijn, fruit en groenten, vis. Het heeft aanvaardbare niveaus van voedselonafhankelijkheid bereikt o.a. 80% eigen productie van granen, 60% van suiker, 35% van niet-giftige olie, 100% van vlees en 85% van melk en zuivelproducten. Het land voert ook fruit, verse groenten en blikgroenten, vis en andere producten uit, zowel verwerkt als onverwerkt. De meeste producten worden naar de EU uitgevoerd.

Marokko heeft net zoals andere landen op het Afrikaanse continent het probleem van beperkte watervoorzieningen. Via het huidige landbouwbeleid wil men de watertekorten aanpakken en door verbeterde irrigatietechnieken verspilling minimaliseren. De regering wil de gehele landbouwsector tegen 2020 moderniseren.

Op dit moment zijn er twee soorten landbouw in Marokko: de moderne, competitieve, voor de uitvoer bestemde landbouw met een hoge opbrengst. Deze vorm vertegenwoordigt een klein percentage van de hele sector. Daarnaast is er de traditionele landbouw die minder opbrengt, maar de grote meerderheid van de sector beslaat.

De sector is in zijn geheel aan het liberaliseren. De overheidsdoelstellingen zijn om de sector in 2020 volledig te hebben gemoderniseerd. De regering van Marokko investeert veel in het totstandbrenging van vennootschappen met de EU d.m.v. programma’s zoals MEDA.

De regering is op zoek naar buitenlandse investeerders om deze doelstelling te bereiken. Marokko biedt een aantal aantrekkelijke aanmoedigingspremies voor investeerders in de landbouw o.a. belastingvrije projecten tot 2010. De regering biedt zich ook aan als partner voor investeerders.

De landbouwsector van Marokko biedt uitstekende investeringsmogelijkheden, van de groei van gewassen, tot kennisoverdracht op het gebied van nieuwe irrigatietechnologieën, tot de verwerking van producten met toegevoegde waarde voor de uitvoer.

2 van 2 items

Calculeer:
Sorteer bij:
Volgorde: